Recepty

 

Na následujících stránkách najdete mé oblíbené recepty (postupně doplňované o nové) províkendová i pracovní rána, k obědu i svačince a také k večeři u společného stolu. Toto je čas nejen jídla, ale i čas společného popovídání s rodinou, za jejichž podporu jsem jim hluboce vděčná. Všichni z nás jsou v určitém rozpětí vitariáni (jíme syrové potraviny), někteří na 80%, jiní na 50%, tedy i můj 12-ti letý syn nachází bez nucení zálibu v některých pokrmech raději než ve vařené stravě. (aktualizuji tyto stránky  - v zimním období je třeba jíst více termicky oteplujících potravin a tak naše živá strava klesla na 75 - 70%, ale  už se tším na jaro a léto, kdy se zahrádka zazelená a na podzimní úrodu ekologicky pěstovaných plodin - např. pan Antoušek z Eše :-). Vaříme především brambory - jsou zásadotvorné, stejně tak i rýži, občas si dáme rybu k doplnění vit B12, nebo čočku.

Mnoho lidí mi říká, že naše živá kuchyně musí být nudná a bez větších chutí. Opak je však pravdou - je mnohem barevnější, protože potraviny neztrácí varem barvu. Je plná chutí a vůní, neboť její koření je rozšířeno nejen na kupované suché bylinky, ale i o vlastní zahrádku a také o exotické koření. Je neobvykle křupavá, neboť čerstvé ovoce, zelenina i semena jsou křupavá a po namočení mají semena neodolatelně odlišnou chuť od suchých. Uvědomujeme si úžasné možnosti syrové kuchyně.

Jíst živou stravu neznamená sebeodříkání a zařeknutí se (nesmím jídla o třech nebo více chodech) a strohé nahrazení těchto vařených chodů salátem. Když bude příležitost, připravíte ze syrové stravy nádhernou párty plnou barev a chutí, že pohladíte chuťové pohárky i nejzarytějším odpůrcům zdravé výživy. Navíc příprava živých pokrmů, které se naučíte tak automaticky, jako doposud nějaké jiné vařené, vám zabere méně času (takový salát je otázkou pár minut) a navíc vám po vaření nezůstane hora mastného a někdy i napáleného nádobí. Myčku využívám jako doposud, ale mixer, robot a mlýnek myje přítel vždy ihned pod tekoucí horkou vodou (dávno již bez jakýchkoli saponátů).

Syrová strava není pro své milovníky hrůzou a děsem, je to kreativní novátorská činnost, za kterou stále vidím pozitiva svého zdravotního stavu. Přestala jsem trpět noční nespavostí, urputnou zácpou, těžkostí v nohou vyvolávají vůlí neovlivnitelné cukání, křečí v nohou, postupně se umiňuje i stafilokok zlatý a hlavně kandidóza. Živá strava mě odnaučila silné závislosti na čokoládě.

Ještě skvělejší je fakt, že při vytváření pokrmů nemůžete selhat. Prostě je-li něco jiné konzistence, než by mělo být, jen změníte název (tak se stane z malé zeleninové přílohy pár otáčkami v mixeru například polévka), nebo s tím jednoduše něco provedete tak, jak vám zkušenosti poradí. Nic se neděje a jídlo je tak jako tak lahodné.

Co se týká množství - používám pojem hrneček (cca 200 ml), lžíci a lžičku, špetku nebo hrst. Váhy nás neomezují, klidně na ně zapomeňte a jejich místo na kuchyňském stole nahraďte něčím pro tuto stravu vhodnějším (robotem, mixérem, klíčícími miskami apod.).

Co dodat závěrem? Při syrové stravě nemůžete ztloustnout. Já, štíhlejší postavy, jsem shodila nejprve 10 kg, ale to se jen tělo čistilo od uložených odpadních látek ve tkáních (znáte je jako strie - pomerančovou kůru), od toxinů a zadržované "vody". Prostě jíte a jíte a přesto netloustnete. Potom si přeci jen tělo ukládáním minerálů a naplňováním vyčistěných tkání asi 2 kg vrátilo zpět. Tělo si samo začalo žíkat, že chce jíst, či už nechce. Přejídání bývá velký problém jedlíků. Živá strava mě odnaučila silné závislosti na čokoládě (dnes na ni nemám prostě chuť) a večernímu přebíhání do špízky pro nějakou dobrotu. Tehdy platilo, že čím více jsem hledala a jedla, tím větší chuť jsem měla na další jídlo, až mi bylo těžko. Tento pocit nedojedenosti se také vytratil, a to už po dvou měsících.

Tak neváhejte a pokud nenavštěvujete lékaře kvůli závažným chorobám, pusťe se do toho ihned. A pokud nějakou "nevyléčitelnou nemoc" máte, zkuste si o živé stravě promluvit s výživovým poradcem či s lékařem a uvážlivější, pomalejší start udělat s ním a jeho radami. PŘEJI DOBROU CHUŤ.